Assalamualaikum dan selamat petang
Hari ni, sy nak kongsikan masak sayur lemak ketiak jagung..
Bahan2nye:
2 paket jagung muda
1 paket santan
10 biji lada hitam*
2 ulas bawang merah*
1 ekor ikan selayang @ kembung ( diambil isi mentah )
sedikit garam & gula
1 biji terung dibuang kulit ( jika ingin campur )
2 biji cili padi ( sbg hiasan )
Cara memasaknya:
Tumbuk lada hitam dahulu sampai hancur, selepas itu masukkan bawang merah ditumbuk lagi dan masukkan ikan mentah yg telah dibuang tulang...tumbuk sampai sebati.
Kemudian masukkan santan ke dalam periuk bersama jagung muda..., kacau.
Apabila sudah menggelegak masukkan benda2 yg ditumbuk tadi ke dalam periuk dan kacau.
Masukkan sedikit garam & gula.
Jika ingin dicampur dengan terung pun boleh.
Apabila sudah agak masak bolehlah diangkat & dihidangkan.
Sedap dimakan bersama nasi putih, ikan goreng kunyit dan sambal belacan.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment