Pages

Wednesday, December 22, 2010

Kuih Bunga Tanjung



Assalamualaikum &  selamat petang, hari ini sy ingin berkongsi cara membuat kuih Bunga Tanjung.
Kuih bunga Tanjung merupakan sejenis kuih tradisional Melayu. Kuih ini popular di negeri Cik Siti Wan Kembang. Kuih ini biasanya dibuat hantaran sebagai makanan pemanis, pencuci mulut dan  biasanya hidangan istimewa makanan di bulan puasa.

Bahan2nya:

5 biji kuning telur ayam
3 cawan gula
4 cawan air
tepung beras pulut secukupnya


Cara membuatnya:

Gula dimasak dengan air sehingga mendidih & pekat dengan api yang sederhana.
Kuning telur dipukul sehingga kembang.
Selepas itu masukkan tepung pulut sehingga cukup untuk dibentuk. Masukkan adunan ke dalam acuan berbentuk bujur dan tekankan ke dalam air gula yang sedang dimasak tadi. Buat begini sehingga selesai. Apabila telah timbul di permukaan air gula bolehlah diangkat.
Sedia untuk dihidangkan. 

Selamat mencuba.




2 comments:

  1. menarik sungguh warnanya... tp tak pernah makan.

    ReplyDelete
  2. kuih ni memang manis, sedap di makan pada bulan puasa masa berbuka puasa.

    ReplyDelete