Pages

Monday, February 21, 2011

Kek Coklat pisang kukus


Assalamualaikum dan selamat malam kawan2 alam maya.., malam ni Fie nak kongsikan resepi kek, dah lama tak buat kek coklat ni..nak buat kek kena ada mood juga kalau tak kek tu tak berapa sedap,,,macam juga jahit baju, kalau jahit masa tension maka tak menjadi le baju tu...ha ha melalut le pulak...dah banyak hari tak sempat nak buka blog, nak jejalan kat blog kawan2 pun tak sempat lagi..
al-maklum le  kerja sibuk memanjang, semua benda nak kena settlekan, sampaikan nak berehat pun kadang2 ciput je...resepi kek ni Fie belajar dari adik...hemm adik pun suka masak dia..


             Coklat atas tak berapa keras lagi, dah tak sabar nak memotong...inilah jadinye..


Antara bahan2nya:
  • Pisang 5 biji ( Fie guna pisang berangan  coz ada pisang tu je kat rumah )
  • susu cair 1 cawan
  • gula 1 cawan ( Fie guna 1/2 cawan )
  • telur 2 biji
  • esen vanilla kecil 1 sudu ( tak letak coz takde kat rumah )
  • serbuk koko 1 cawan ( Fie guna serbuk coklat Van Houten )- coklat timbang pun boleh je
  • tepung gandum 1 cawan 1/2
  • soda bikarbonat 1 sudu kecil
  •  minyak mazzola 1 cawan ( kalau takde minyak masak pun boleh @ minyak jagung )
  • air panas baru mendidih 1 cawan
  • setengah coklat masakan ( untuk bahagian atas )
  • sedikit kacang badam hiris

Cara membuatnya:

Kisar pisang sampai hancur,
masukkan gula,  telur, susu cair, serbuk coklat, kisar lagi sampai kembang,
selepas tu masukkan soda bikarbonat, esen vanilla, minyak mazzola dan air panas,
akhir sekali masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil kisarkan menjadi sebati.
Masukkan ke dalam loyang untuk dikukus. Loyang tersebut perlulah disapukan sedikit minyak agar tidak melekat semasa nak keluarkan kek dari loyang. Kukus selama lebih kurang 45 minit.
Balutkan tudung periuk dengan kain bersih agar bila naik wap, air wap akan terkena kain.
Masakkan coklat masakan dengan sedikit air dan curahkan ke atas kek tadi.
Taburkan kacang badam ke atas coklat bahagian atas.
Letakkan kek terlebih dahulu ke dalam peti ais sebelum memotong.

Selamat mencuba..ok lah ya...nak sambung buat kerja pulak ni..nanti free banyak, Fie akan melawat blog kawan2.. bye..

8 comments:

  1. Assalamualaikum.. nampak sedap sangat kek tu dgn hirisan badam..

    ReplyDelete
  2. Salam Fie. Akak memang suke kek cokelat tapi tak pandai masak, selalu teringin nak makan ape lagi beli je la...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaik Adiweyah...

    Macam Nak Buat Jer Kek Pisang Coklat Ni...Kak Lin Copy Resepi Yer Cayang....Terimakasih...

    ReplyDelete
  4. To Hanis: Waalaikumussalam Hanis.thanks singgah sini.

    ReplyDelete
  5. To Panglima Muda..
    Terima kasih datang kat sini..

    ReplyDelete
  6. To p3chandan: Thanks akak datang sini.. cuba le kak buat..Fie time free je buat n time rajin..he he..masak memang seronok.. time mengemas semula tu tak berapa seronok...

    ReplyDelete
  7. To Kak Lin Rosly :
    Waalaikumussalam Akak..Tima kasih jalan kat sini..ok ambik je...nanti Kak Lin buat...hantar kat sy sepinggan..he..he..

    ReplyDelete