Pages

Monday, February 14, 2011

Sup Tulang Rusuk Lembu



Assalamualaikum dan selamat petang kawan2 alam maya...hari ni koleksi masakan Fie ialah sup tulang rusuk Lembu...tulang rusuk ni suami beli dengan kawan dia kat ofis...
Fie masak biasa je sup ni..

Antara bahan2nya:
  • 6 ketul tulang rusuk
  • 1 bungkus rempah sup adabi ( semua dah lengkap-dgn kulit kayu manis, bunga lawang, lada hitam dlll.)
  • 1 ulas bawang merah ( dimayang )
  • 4 ulas bawang putih ( dimayang )
  • setengah bawang besar ( dimayang )
  • 1 inci halia                      ( dimayang )
  • 1 inci lengkuas               ( dimayang )
  • 1 keping asam gelugor
  • air
  • sedikit garam
  • sedikit gula ( biasa kat kedai guna ajinamoto )- tapi Fie lebih suka guna sedikit gula
  • 1 biji tomato hijau ( dibelah 4)
  • setengah batang saderi/sup ( dihiris )
Cara membuatnya:

Tulang rusuk tadi dibasuh dengan bersih,
kemudian direbus dengan air dengan api sederhana
apabila sudah mendidih, angkat dan buangkan air tersebut..letak air lain dan direbus lagi.

Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, bawang besar dengan sedikit minyak,
apabila sudah agak layu bawang berkenaan, boleh lah dimasukkan ke dalam periuk yang direbus tulang tersebut.
Masukkan bersama rempah sup Adabi, asam gelugor, batang sederi/ sup, halia dan lengkuas ke dalam sup yg mendidih.
Akhir sekali masukkan sedikit garam dan gula serta buah tomato yang dibelah 4..
Apabila daging dah empuk bolehlah ditutup api dan dihidangkan.

Sup ni sedap di makan bersama nasi putih, dan sambal belacan @ sambal kicap.
Bahan2 sambal kicap :

5 biji cili padi *
sedikit garam *
sedikit gula *
sebelah limau nipis,
sedikit cuka makan,
sedikit kicap manis

Semua bahan bertanda  * ditumbuk dan digaul rata dengan bahan di atas tanpa dimasak.

Sambal belacan pula:

10 biji cili padi *
2 ulas bawang putih dibakar bersama kulit ( dibuang kulit & dibasuh ) *
2 inci belacan dibakar *
2 biji limau kasturi ( diperah ambil jusnya)
sedikit garam *
sedikit gula *
1 belah tomato merah ( dibasuh dan di bakar bersama kulit dan selepas tu dibasuh lagi selepas dibakar)  *
sedikit cuka makan


Semua bahan bertanda * ditumbuk, kemudian digaul bersama bahan2 di atas...tanpa perlu dimasak.


Sekadar ingin berkongsi dan menambahkan koleksi masakan.


Selamat mencuba bagi yg nak cuba.

Ok, wassalam.










6 comments:

  1. Assalam Fie.. sup panas digabung ngan ikan tamban goreng mmg terangkat..mkn tak ingat dunia nih heheh

    ReplyDelete
  2. Amboi sedapnye sup tulang Fie ni..memang x sah kalau xde kicap cili padi tu. Xyah mkn nasi pon xpe kalau dpt mkn semangkuk sup tulang ni...

    ReplyDelete
  3. hi Fie,,
    wow,, sedapnya sup tulang,, sup memang feveret sy,, nyam nyam... jom follow dapur sy utk lihat sup sy pulak..hehheh

    ReplyDelete
  4. to Kak rosaliza..thanks ziarah sini..betul tu kak makan dengan ikan kering memang best sangat..

    ReplyDelete
  5. To Kak Azlina ..
    Thanks Akak jalan kat sini..suka sangat hirup sup...yummy yummy..

    ReplyDelete
  6. To Miss Fetty..
    Hai Miss Fetty.. nanti Fie ziarah...ok thanks jalan sini..

    ReplyDelete