Pages

Wednesday, November 24, 2010

Kuih Tradisional Kelantan - Jala Mas

                               
 Assalamualaikum...                                                                   
 Petang ni saya ingin berkongsi dengan teman-teman tentang cara membuat salah satu kuih tradisional Kelantan iaitu kuih Jala Mas.... Mengapa diberikan nama sedemikian rupa? Kerana kuih ini warnanya kekuning-kuningan seperti emas. Kuih ini agak manis...tidak sesuai untuk mereka yang ada penyakit kencing manis...tapi kalau nak cuba sekali sekala boleh je...                                                                                                     

Bahan-bahan:
- 12 biji telur itik @ telur ayam – ambil kuningnya sahaja
- 2 gelas besar air
- 500 gm gula
- sehelai daun pandan
- daun pisang @ acuan roti jala

Cara membuatnya :

- Panaskan air dalam periuk, masukkan gula bersama daun pandan.
- Biarkan mendidih sehingga gula cair sepenuhnya.
- Pukul kuning telur itik @ telur ayam dan masukkan ke dalam acuan roti jala @daun pisang digulung, hujung daun pisang biar menjadi lubang kecil. Perlahan-lahan goncang acuan hingga kuning telur tadi tenggelam ke dalam air gula.
Kuning telur akan membentuk jaringan. Gunakan lidi untuk menyatukan jaringan tadi membentuk jala.
Tos dan hidangkan.
Selamat mencuba.



No comments:

Post a Comment

Post a Comment