Pages

Monday, November 8, 2010

Asam pedas ikan gelama mak eloi2


Assalamualaikum... dan selamat malam...

Malam ni saya nak kongsikan cara masak asam pedas ikan gelama tanpa menggunakan minyak...ini adalah makanan diet bagi yang hendak berdiet la. hehe...
Masa kecil2 dulu memang suka sangat tolong mama masak kat dapur...dapatlah korek resepi mama...saje je suka-suka nak main masak2 waktu malam... harap kawan2 sudi mencubanye...


Bahan-bahan :
- 2 ekor ikan gelama mak eloi2
- sedikit lengkuas tua*
- sedikit halia muda*
- sedikit kunyit muda*
- 2 ulas bawang besar*
- 4 ulas bawang putih*
- 1 batang serai (diketuk2)
- 4 biji cili padi*
- 1 keping asam gelugor
- 2 sudu cili giling@cili boh
- 1 biji lada hijau (hiasan)
- 1 bunga kantan
- daun kesum...lagi banyak lagi best...

Cara membuatnya:
Blenderkan semua bahan bertanda *.....atau kalau rajin nak tumbuk pun boleh, letak sedikit air sebelum kisar...
Masukkan sedikit air ke dalam periuk, lepas tu letak bahan yang dikisar tadi bersama ikan gelama..masukkan garam dan sedikit je gula (mengikut citarasa), asam gelugor, cili giling, bunga kantan, daun kesum...biarkan seketika..bila dah naik bau boleh le tutup api gas..mudah dan ringkas masakan ni...tanpa perlu menggunakan minyak.....selamat mencuba...
.....sekadar ingin berkongsi...fie..

8 comments:

  1. Salam Di Hulur Maaf Di Pohon....

    Kalau Ikan Gelama Dah Mak Eloi2
    Dah Tentu Ikan Kekek Mak Elai2

    Hehehehe....

    ReplyDelete
  2. sedapnya ...tap tap ..meleleh air liur..hihi

    ReplyDelete
  3. tumpang mkn kat cni blh x.. :)

    ReplyDelete
  4. salam ...
    ehh tak tahu la plak ikan gelama leh wat asam pedas.. hmmmm ... menarik ni.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Lin...terima kasih sudi singgah kat sini..busy sgt tak sempat nak balas...cantik pantun tu...

    ReplyDelete
  6. Moklong, boleh je kalau nak tumpang makan..nak tambah pun boleh..he..he..

    ReplyDelete
  7. Salam Hasrul, boleh juga ikan gelama coz isinya lembut ..tapi masa membeli kena pilih ikan fresh yang tak bermata merah...ikan patin lagi best,ikan kerisi pun boleh...

    ReplyDelete