Malam ini nak kongsikan resepi ikan cencaru masak merah. Dah seminggu lebih tak sempat nak update blog coz banyak kerja yang perlu dibuat dengan segera. Jom layan seketika ikan cencaru ni..
Antara bahan2nya:
2 ekor ikan cencaru (dipotong kalau suka n dibelah tepi )
2 ulas bawang putih ( ditumbuk )1 inci halia ( ditumbuk )
1 inci kunyit hidup ( ditumbuk )
sedikit garam ( ditumbuk )
Ikan cencaru diperap seketika dgn bahan2 di atas
Kemudian digoreng garing dengan minyak yg panas dan ketepikan letak dlm pinggan.
Bahan2 sos merah:
5 biji cili kering ( dibuang biji, direndam air panas, dibasuh dan diblender )
3 ulas bawang putih ( dikisar )
2 ulas bawang merah ( dikisar )
1 inci halia ( dikisar )
2 inci gula Melaka
sedikit garam dan secubit gula pasir
sedikit sos cili Life
2 biji cili besar merah hijau (sbg hiasan )
1 labu bawang besar ( dipotong bulat )
sedikit air
Semua bahan2 di atas ditumiskan dengan sedikit minyak dan ditambah dengan sedikit sos cili Life dan dimasukkan sedikit garam, secubit gula, seinci gula Melaka dan cili besar serta bawang besar. Letakkan sedikit air..bila dah mendidih kuahnya bolehlah diangkat dan dicurahkan ke atas ikan cencaru tadi yg siap digoreng..
ok selamat mencuba.
Assalamualaikum Fie
ReplyDeletePertama Kali Kak Lin Tengok Ikan Cencaru Masak Merah...Nampak Sedap.
Salam Fie... lama tak baca n3 Fie...sedap nampak ikan cencaru tu...
ReplyDeletesalam Fie..boleh cuba resepi yg simple begini.Selalunya ikan cencaru Cm goreng kunyit je.
ReplyDeleteto Kak Lin Rosly..waalaikumussalam thanks singgah sini..nanti boleh lah cuba ya..
ReplyDeleteto Kak Antan Bertingkah.. terima kasih jln2 sini..
to CManggis
thanks ziarah sini..nanti CM boleh lah cuba..