Pages

Sunday, March 6, 2011

Roti Sardin Bakar


 Assalamualaikum dan selamat malam kawan2 alam maya...dah banyak hari tak sempat nak update blog..harapan Fie moga kawan2 alam maya sihat walafiat di samping keluarga tersayang...n semoga ceria2 selalu...walaupun kadang2 ada sedikit sebanyak masalah yang dihadapi..itu adalah lumrah alam...jika tiada cubaan, dugaan dan cabaran, maka tidak bernama kehidupan...
Malam ni Fie nak kongsikan resepi roti sardin bakar ...
  
Bahan2nya: 
  • 1 bungkus roti hiris saiz kecil ( Fie guna roti Gardenia )
  •  2 tin sardin  yg  kecil 155gm ( Fie guna chap Ayam Brand coz sosnya merah )
  •  3 ulas bawang putih  (ditumbuk hancur )
  • 1 ulas bawang merah (ditumbuk hancur )
  • 1 ulas bawang besar  ( di potong bulat2 )
  • sedikit garam
  • sedikit gula
  • sedikit minyak untuk menumis
  • separuh asam keping
  • 1 biji cili merah @ hijau besar ( dihiris nipis )
  • 1 biji timun batang ( dihiris bulat2 )
  • 2 sudu sos cili ( kalau suka )

Cara membuatnya :
  •  Ambil kuali, letak sedikit minyak. 
  • Lepas tu tumis bawang putih bersama bawang merah.
  • Bila dah nampak sedikit garing, masukkan ikan sardin ke dalam kuali. Kacau dan hancurkan ikan tersebut.
  • Masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa.
  • Masukkan asam keping, cili, bawang besar dan kacau.Letak sedikit sos cili.
  • Bila kuahnya dah kering, boleh le diangkat dan dimasukkan ke dalam roti. 
  • Ambil  2 keping roti dan letakkan sardin berkenaan bersama timun batang.
  • Bakar sekejap ( Fie bakar dalam comfort plus - khas utk bakar roti je) 
  • Bakar dalam oven pun boleh jugak. Kat atas dapur gas pun boleh..
  • Lepas tu baru potong tengah.
  • Selamat utk dihidangkan.

 
Selamat mencuba..

4 comments:

  1. salam...automatik jadi lapar tgk roti bakar sardin nie...simple menu yg menyelerakan...

    ReplyDelete
  2. Dah lama tak makan roti bakar letak sardin. :)

    ReplyDelete
  3. to Rania..
    Thanks datang singgah sini..

    ReplyDelete
  4. to Yati..
    Thanks singgah sini Yati...

    ReplyDelete