Pages

Wednesday, August 10, 2011

Butir Nangka -resepi Mamaku

  
      
            Assalamualaikum dan selamat petang, hari ni Fie ingin kongsikan resepi kuih tradisional dari negeri Cik Siti Wan Kembang.. Kuih ni namanya Butir Nangka...ha ha bukannya biji nangka...tapi dibuat dari beras pulut...yummy2 sedap tau coz dah lama tak makan dan tak sempat2 nak buat...Sempena bulan puasa ni lah boleh buat...masa kecil2 dulu mama Fie selalu buat kuih ni dan Fie pun suka sangat tolong-menolong mama buat kuih ni time gontel2 bentuk menjadi macam biji nangka. Inilah kali pertama Fie buat kuih ni selepas berkahwin, tak sangka suami kata sedap dan dia suka....nanti nak buat lagi dan lagi...
Jom kita tengok resepinya :

Antara bahan2nya:

 Bahan A ( untuk Butir Nangka )

  • 250 gram tepung beras pulut ( separuh plastik )
  • sedikit air
  • sedikit kapur makan ( Fie tak letak coz tak suka ) 
  • 20 helai daun pandan ( diblender dengan setengah cawan air dan tapis )
     @ pewarna hijau  jika suka ( Fie tak letak coz tak suka )
Cara membuat Butir Nangka
  1. Masukkan tepung beras pulut ke dalam mangkuk
  2. Masukkan air daun pandan sedikit demi sedikit sampai tepung jadi doh dan tidak melekat di tangan.
  3. Gontel kecil2 macam biji nangka
  4. Rebus air sampai mendidih, lepas tu masukkan biji nangka tadi yang digontel2
  5. Bila biji nangka tadi sudah naik terapung, itu maknanya sudah masak, dan bolehlah diangkat dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air paip untuk rendaman seketika.
 Bahan B ( Kuah putih )
  • santan  dari sebiji kelapa
  • 1 sudu tepung beras ( untuk memekatkan kuah )
  • 2 senduk kecil gula (jika tak suka manis kurangkan )
  • 1 sudu besar halba
  • secubit garam
  • sehelai daun pandan
  1. Bagi membuat  kuahnya pula  masukkan santan, halba, garam, gula, sedikit  tepung beras ke dalam periuk, masaklah sehingga mendidih dan mesti sentiasa dikacau agar kuahnya tidak berketul.
  2. Apabila butir nangka dah siap masak, tapis dan buangkan air rendaman tadi dan bolehlah dicampurkan butir nangka bersama kuahnya.
  3. Biarkan mendidih seketika.
  4. Selepas itu bolehlah dihidangkan..sangat sedap di makan masa suam2  dan letak dalam peti ais pun sedap juga..
  5. Rasa kuih ni lemak2 manis.
  6. Selamat mencuba.



   

4 comments:

  1. Sedapnya klau dpt mkn lepas2 buka posa ni...lepas mkn nasi...lepak2 dpn tv...sambil makan butir nangka ni...emmm...bestnya...:)

    ReplyDelete
  2. sebenarnya diana x perna lg makan butir nangka nie... nampak lazat tu...

    ReplyDelete
  3. to Kak cik cek..
    thanks jalan2 kat sini, betul lah kak cik cek, bila time lepak2 bersama family depan t.v memang best sangat hirup kuahnya..yummy2

    ReplyDelete
  4. to Diana:
    thanks ziarah sini..nanti Diana cuba le buat ya..kuih lemak manis, makan selepas masuk peti ais memang sedap..

    ReplyDelete