Pages

Friday, April 8, 2011

Cucur Udang je..


Assalamualaikum dan selamat malam rakan2 alam maya..rasanya dah seminggu Fie tak buka blog..banyak benda yg nak diuruskan sampai nak buka blog pun tak sempat...malam ni boleh le buka sekejap dan menziarahi rakan2 blog.
Al-maklum le kerja2 dunia ni tak pernah tamat, tamat2 bila meninggal dunia. Hidup kat dunia ni, pejam celik, pejam celik dah nak masuk 4 bulan..sekejap je rasanya dunia ni berputar. Setiap hari bekerja untuk hidup di dunia, akhirat jangan kita lupai, kerana dunia ni ibarat sebuah ladang yang luas....kita semai, kita bajai dan kita akan dapat hasilnya ( pahala ) nanti di akhirat...takutnya...kalau cakap pasal akhirat..bila mana kita dihisab dengan setiap amalan yang kita lakukan...nikmat dunia ni sementara je...adakah semua yang meninggal dunia itu boleh hidup kembali membuat amalan semula??...oh tidak sama sekali...semuanya pergi menemui Pencipta (ALLAH)
Ok jom sama2 kita renung2kannya. Selamat Beramal..

Hari ni Fie nak kongsikan  pasal cucur udang ni..ringkas je..

Bahan2nya :

3 cawan tepung gandum
sedikit air 
secubit garam
1 biji telur ( betul2 telur tau, jangan yang palsu- sekarang isu telur palsu pulak dah..tak caya baca kosmo online )
secubit kunyit debu
secubit soda bikarbonat
10 ekor udang
minyak utk menggoreng
sedikit taugeh jika suka
daun bawang jika suka ( dipotong kecil )
secubit garam
1 labu bawang besar ( dimayang )
periuk @ kuali yg dalam untuk menggoreng
senduk bulat

Cara membuatnya :

Gaulkan semua bahan tadi biar sebati, kecuali udang.
panaskan periuk atau kuali yg agak dalam,
lepas tu masukkan minyak biar dapat tenggelamkan senduk bulat,
bila minyak dah panas, celupkan senduk ke dalam minyak (pastikan senduk kering ya )
angkat senduk berkenaan dan masukkan tepung yang telah digaul tadi ke dalam senduk bulat dan letakkan seekor udang...goreng sampai tepung cucur tu masak dan menjadi bulat.

Kemudian balikkan tepung cucur tu agar masak kedua2 belah. 
Bila dah nampak masak boleh lah di angkat..itu je..caranya macam nak buat rempeyek kacang je...

Sesuai dimakan semasa minum petang dan dicicah dengan sos cili.
ok...selamat mencuba..nanti bertemu di lain episod.
















4 comments:

  1. as-salam
    hmmm sedapnyaaa......tak bley kata apa lahhh....

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...
    Salam kenal. Tadi nampak kat my kuali terus terjah ke sini. Best le nama laman ini. Tersenyum bila membacanya terbayang periuk berkentung kentang di dapur.

    ReplyDelete
  3. To Kak Sam..Salam kenal juga..ha ha..nama suami yg letak..

    ReplyDelete