Pages

Sunday, July 21, 2013

AYAM PERCIK RESEPI BONDAKU


Assalamualaikum dan selamat sejahtera...buat kawan2 blogger dan  kawan-kawan alam maya...apa khabar kalian semua ya??? Saya masih hidup dan syukur sangat2 pada ALLAH S.W.T..
 I love ALLAH....

Malam ni sy nak hadiahkan resepi AYAM PERCIK BONDAKU...resepi ni dari mama sy...Sudah berzaman sy.. tak update blog...rasanye dah tumbuh hutan, lalang n semak samun...maaf ya sy tidak berkesempatan untuk mengupdate blog yg dah berzaman sy bina..walau apapun sy bahagia mengenali kalian di alam maya...kalian dulu memang menghiburkan..kita bertukar2 masakan kerana minatkan...bukan untuk menunjuk2 makanan tapi ingin berkongsi resepi di sini dalam dunia masakan..sy rindu kalian semua..rindu sangat2 untuk berkongsi idea..bertanya khabar..


Di kesempatan ini sy memohon kemaafan jika ada terkasar bahasa, terkecil hati @ apa2 saje yg menyakitkan..harap dimaafi..maaf jika tak sempat nak terjah blog rakan2....rindu dgn celoteh Hanis Azla...sy dah beli tau buku cerita Takdir Fitrah Terindah....kak Azlina yg masakannye menusuk kalbu dan kawan2 yg lain..sy lupa nama....sampaikan password blog ni pun sy lupa...berkali2 tekan..byk sgt password di benakku....doakan kesihatan sy ya kawan2 ..tq..sayang u all.

Jom kita cuba resepi di atas...masakan di atas tu..sy cuma perap ayam n buat kuahnya je..bab membakar tu..suami sy yg rajin tolong bakarkan. tq suamiku.

Bahan2nya:

Bahan A
Sebelah ekor ayam
2 batang serai (1 batang diketuk n 1 batang diblenderkan bersama bawang, halia ,kunyit, serai, garam)
1 setengah inci halia
2 inci kunyit hidup
6 ulas bawang putih
1 ulas besar bawang merah
Garam secukup rasa

Bahan B 
untuk kuah
Sy guna separuh biji kelapa ( blender dgn sedikit air utk dapatkan santan yg pekat)
3 ulas bawang putih
1 ulas kecil bawang merah
1 inci halia
garam n gula secukup rasa.
jika anda inginkan kuah berwarna merah..letakkan sesudu cili giling..sy lebih suka kuah putih..

untuk ayam tadi perlu diperap dlm 10 minit, then rebus @ kukus ayam selama 5 minit utk dapatkan isi yg lembut.. angkat dan kepit di pembakar..bakarlah dengan bara yg sederhana..

jika tiada alat pembakar bakar je dlm aluminum foil..caranya letak ayam di sudut tengah n balut ayam tadi dgn aluminum foil menjadi macam inti karipap n tutup mcm karipap le..kemaskan tutup aluminum tadi jangan terkeluar air..bakar dlm kuali je ..n balikkan ayam tadi guna sudip..agar aluminum foil tidak terkoyak n air tidak terkeluar..lama2 bila air dah kering boleh buka le ayam tadi..n curahkan kuah santan yg telah di masak..

untuk kuah santan pulak..
masukkan santan dalam periuk @ kuali..
masukkan bahan B yang telah diblender hancur,
masukkan serai yang diketuk tadi
garam n gula secukup rasa..kemudian kacau dan kacau..kena sentiasa kacau agar santan tidak berketul.
masukkan 1 sudu tepung beras @ gandum utk memekatkan kuah..caranya perlu dikacau dgn sedikit air dahulu kemudian tapis dlm periuk..dan kacau sampai pekat.

apabila ayam dah siap dibakar..letakkan kuah santan yg telah dimasak di atas ayam tadi, kemudian bakar semula...hasilnya seperti di atas..
Selamat mencuba..utk berkongsi resepi .Harap maklum..

1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete