Pages

Monday, June 21, 2010

Nasi Kerabu Original Kelantan

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Rasanya semua kaum di Malaysia sudah merasai nasi kerabu. Tetapi mereka mungkin tidak pernah merasai nasi kerabu asli Kelantan....

Hari ini saya akan berkongsi dengan teman-teman sesawang cara-cara membuat nasi kerabu Kelantan asli....

Bahan-bahan:

A.Nasi ( bungaTelang -warna biru )
- Beras 2 pot utk 4@5 orang makan.
- Serai 1 batang.
- Daun limau purut.
- Sehiris halia.
- Bunga Telang

Cara memasak nasi:
Basuhkan beras biar bersih. Sukat air macam biasa jangan terlebih air (takut lembik tak cantik nasi). Masukkan semua bahan-bahan tadi. Bunga Telang tersebut perlu diramas-ramas dan ditapis airnye. Kemudian masukkan ke dalam beras tadi.

Warna nasi kerabu adalah mengikut citarasa anda. Kalau inginkan warna biru, bolehlah kita gunakan bunga Telang (gambar kiri) atau pewarna.Kalau inginkan warna kuning letak je kunyit...



B.Kuah Tumis:

- Sedikit minyak untuk menumis
- 6 Ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 hiris halia
- 1 keping asam gelugor
- 6 biji lada kering yg dikisar @ cili boh
- 2 batang serai yg diketuk2
- 1 sudu kecil garam secukup rasa
- 1 sudu kecil gula
- 1 potong nisan/gula melaka
- 1 gelas santan pekat

Caranya:
Semua bahan di atas ditumbuk dengan lesung @ diblender je..cuma serai je diketuk-ketuk. Kemudian masukkan minyak dalam kuali. Apabila minyak panas, masukkan semua bawang, cili giling, garam, gula, gula melaka biar garing. Akhir sekali masukkan santan dan serai. Kacau biar sampai agak pekat sedikit. Tunggu sehingga menggelegak kemudian tutup api gas...hehe...



C.Sambal Kelapa Goreng

- 1 Biji kelapa parut digoreng kekuningan.
- 5 ekor ikan direbus(biasa ikan selayang)
- 5 ulas bawang merah
- 1 batang serai
- 1 sudu kecil gula pasir
- 1 sudu kecil garam (secukup rasa)
- sedikit gula melaka.

Cara membuatnya:
Kelapa parut digoreng sedikit demi sedikit sampai kekuningan dan garing. Tumbuk bawang merah sampai hancur. Masukkan garam, gula pasir, gula melaka dan hirisan serai, tumbuk lagi. Selepas itu masukkan ikan rebus yang telah dibuang tulang. Tumbuk dan tumbuk lagi...Kemudian keluarkan bahan yang ditumbuk dan gaulkan dengan kelapa goreng tadi...


D. Ulam-ulaman


- Daun kesum
- Bunga gantang
- kacang panjang
- mentimun/timun batang
- daun sallon
- daun serai kayu/daun samok
- daun sabung nyawa
- taugeh
- cili padi @ cili besar hijau
- kubis

Cara-caranya:
Kesemua ulam-ulaman ini perlu dihiris nipis untuk dijadikan kerabu.Kemudian masukkan ke dalam pinggan.


E.Budu


- masukkan cili padi yang dipotong halus ke dalam semangkuk budu.
- perah limau nipis
sudah sedia untuk dimakan bersama nasi kerabu.

F. Air Lada

- Lada @ cili padi dikisar dengan sedikit cuka, garam, gula dan sedikit air. Sedia dihidangkan bersama nasi kerabu.



Inilah resepi daripada ibuku, makanan kesukaan suamiku..

Selamat mencuba...
Wassalam.

5 comments:

  1. sedapnya nasi kerabu..my feveret tau..mai nak sepinggan..haha

    ReplyDelete
  2. Iya ke...nasi kerabu vs nasi ulam....memang suka masak nasi ni...coz bunga nasi kerabu ada tanam belakang rumah...nanti fie poskan nasi kerabu...jeng222 by firefly

    ReplyDelete
  3. sedapnya..dah lama x makan. Senang2 nnti nk cuba tp x de bunga telang..

    ReplyDelete
  4. Nampak sedap je ni..tgk gambar dh terliur..hehe..nk tryla..menepati citarasa..nice resepi.

    ReplyDelete
  5. kalau tkde bunga telang perahan daun mengkudu muda boleh ke?? coz ada tebaca pd resepi nasi kerabu di harian metro.

    ReplyDelete