Pages

Saturday, February 25, 2012

Sup Ketam penawar Demam Denggi


Assalamualaikum dan selamat petang, bersua kembali di arena ini...semoga kawan2 sihat walafiat di samping insan2 tersayang... 

Di kesempatan ini, Fie nak kongsikan masak sup ketam....oleh kerana sejak akhir2 ini ramai yang sakit demam denggi...bolehlah cuba resepi ini....
Kalau badan rasa sejuk panas-sejuk panas macam nak demam tu eloklah amalkan sup ketam ini.. 

Penawar denggi ni Fie dapat tahu dari kawan2 yang memberitahu sup ketam sesuai untuk demam denggi...dan telah mencubanya semasa salah seorang ahli keluarga yang pernah terkena demam denggi selama satu bulan pada tahun 2008 dahulu...apa yg Fie buat ialah masak sup ketam makan  dengan nasi dan beri minum air 100 plus di waktu pagi, tengahari, petang dan malam.. di samping ubat-ubatan hospital...Berkat doa dan tawakkal, Al-hamdulillah sembuh.

Harapan Fie bagi sesiapa yang tahu saudara-mara, kawan2, jiran tetangga yang demam denggi bolehlah mencuba resepi ini dan tolong bagitahu kepada mereka masaklah sup ketam...Sup ketam penawar untuk demam denggi...bukan bermakna hirup sup ni sekali je, makan isi ketam dan hirup supnya sekali setiap hari...Buat le 2 ekor sehari...
Insya Allah...disulami dengan doa dan bertawakkal kepada ALLAH dan ubat-ubatan dari hospital...demam denggi tidak boleh dipandang ringan..perlu segera ke hospital..kerana boleh membawa maut.

Antara bahan-bahannya:
 • 2 ekor ketam segar @ ketam nipah
 •  4 ulas bawang putih ( ditumbuk )
 • 1 ulas bawang merah kecil ( ditumbuk )
 • 1 batang serai ( diketuk )
 • 6 biji lada hitam  ( ditumbuk )
 • 3 gelas air
 • sedikit garam dan gula mengikut citarasa
Cara membuatnya :
 1. Tumbuk  lada hitam, bawang putih dan bawang merah biar hancur.
 2. Basuh ketam dengan bersih ( buang isi perut yang kotor )
 3. Masukkan air ke dalam periuk, apabila air sudah mendidih masukkan bahan yang ditumbuk tadi.
 4. Selepas itu masukkan ketam dan kacau, biarkan seketika.
 5. Masukkan pula serai dan sedikit garam, gula mengikut citarasa.
 6. Biarkan mendidih dan balik-balikkan ketam agar masak.
 7. Bila isi ketam sudah masak, bolehlah ditutup api gas.
 8. Selamat mencuba tanpa menggunakan minyak.
 Ada satu lagi penawar untuk demam denggi ialah dengan meminum air 100 plus...kerana di dalamnya mengandungi kandungan isotonik yang boleh menguatkan badan yang lemah.....dan perlu juga mendapat nasihat doktor ya...

Caranya : buka penutup botol selama setengah jam biar gas air tersebut keluar...lepas tu bolehlah di minum...amalkan setiap hari...sebelum minum tu...bacalah Al-Fatihah 1 kali, ayat Qursi 1 kali, 3 Qul 1 kali dan kalau tahu doa tolak bala lagi bagus baca semasa hendak minum...kalau orang sakit tak mampu nak baca, maka orang yang sihat le kena tolong bacakan...kerana setiap penyakit ada ubatnya...semuanya kena banyak bertawakkal kepada ALLAH....satu lagi petua ialah buat air yassin...iaitu baca surah Yassin 3 kali ke dalam air mineral dan tiupkan di air...mesti yakin...buat minum pada yang sakit demam denggi...Insyaallah dengan izin ALLAH panjang umur...

ok selamat mencuba...

Monday, February 13, 2012

Peria masak merah bersama udang - resepi mamaku tanpa Ajinamoto


Assalamualaikum dan selamat petang, apa khabar semua? Hari ni Fie nak kongsikan peria masak merah bersama udang, kesibukan tugas sebagai guru, penulis dan kesihatan yang tidak berapa mengizinkan untuk menulis di blog kerana tidak boleh berada terlalu lama di depan ladtop...jika ada masa Fie akan kongsikan bersama untuk tatapan  semua...

Antara bahan2 nya :
 •  1 biji peria ( dibelah dan di potong kecil2 )- jika tidak suka pahit rendamkan seketika dgn air garam
 •  15 ekor udang sederhana besar ( dibersihkan )
 • 4 ulas bawang putih ( perlu ditumbuk )
 • 2 ulas bawang merah ( perlu ditumbuk )
 • 1 biji telur
 • 3 sudu cili giling / cili kering kisar
 • 3 sudu sos cili Thai Life
 • sedikit minyak untuk menumis
 • sedikit garam dan gula mengikut citarasa
Cara membuatnya:
 1. Masukkan sedikit minyak di dalam kuali, bila dah agak panas masukkan bawang putih, bawang merah dan cili kisar ke dalam kuali..kacau sampai sedikit garing.
 2. Selepas itu, masukkan sedikit gula dan garam mengikut citarasa., kacau lagi...
 3. Kemudian masukkan udang dan kacau seketika.
 4. Akhir sekali masukkan telur dan peria, kacau sebentar sementara menanti peria sedikit masak.
 5. Selepas itu, masukkan sos cili Life dan rasakan .
 6. Bolehlah di tutupkan api gas dan sedia untuk dihidangkan.
 7. Peria memang baik untuk kesihatan kerana rasa kepahitan tu adalah penawar untuk kesakitan.
 8. Selamat mencuba...
 9. Sejak akhir-akhir ini kesihatan diri ini tidak berada di tahap yang baik....
 10. Bagi diriku ini, ku ingin hargai  orang2 yang tersayang selagi nyawa masih ada...

Sunday, February 5, 2012

Selamat Menyambut Maulidurrasul 1433Hijrah dan pesanan terakhir Rasulullah S.A.W


 Assalamualaikum dan selamat pagi, hari ni semua umat Islam seluruh dunia menyambut Maulidurrasul iaitu sempena kelahiran Nabi Muhammad S.A.W. Nabi kita  lahir pada malam Isnin 12 Rabiulawal bersamaan 20 April tahun Gajah 571 Masehi. Sentiasalah kita berselawat untuk Nabi kita sebagai tanda ingatan dan kasih sayang buat baginda.

Jom kita baca tentang Kelahiran Nabi Muhammad S.A.W

 

Baginda lahir dari Keturunan Quraisy (Bahasa Arab قريش). Nabi Muhammad telah diputerakan di Makkah, pada hari Isnin, 12 Rabiulawal (20 April 571M). Ibu baginda, iaitu Aminah binti Wahab, adalah anak perempuan kepada Wahab bin Abdul Manaf dari keluarga Zahrah. 

Ayahnya, Abdullah, ialah anak kepada Abdul Muthalib. Keturunannya bersusur galur dari Nabi Ismail, anak kepada Nabi Ibrahim kira-kira dalam keturunan keempat puluh.

Ayahnya telah meninggal sebelum kelahiran baginda. Sementara ibunya meninggal ketika baginda berusia kira-kira enam tahun, menjadikannya seorang anak yatim piatu. 

Menurut tradisi keluarga atasan Mekah, baginda telah dipelihara oleh seorang ibu angkat(ibu susu:-wanita yang menyusukan baginda) yang bernama Halimahtus Sa'adiah حلمة السعديه di kampung halamannya di pergunungan selama beberapa tahun. Dalam tahun-tahun itu, baginda telah dibawa ke Makkah untuk mengunjungi ibunya. Setelah ibunya meninggal, baginda dijaga oleh datuknya, Abdul Muthalib.

Apabila datuknya meninggal, baginda dijaga oleh bapa saudaranya, Abu Talib. Ketika inilah baginda sering kali membantu mengembala kambing-kambing bapa saudaranya di sekitar Mekah dan kerap menemani bapa saudaranya dalam urusan perdagangan ke Syam (Syria).

Sejak kecil, baginda tidak pernah menyembah berhala dan tidak pernah terlibat dengan kehidupan sosial arab jahiliyyah yang merosakkan dan penuh kekufuran.

Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam (Bahasa Arab: نبي محمد صلى الله عليه وسلم‎) adalah pesuruh Allah yang terakhir. Baginda adalah pembawa rahmat untuk seluruh alam dan merupakan Rasulullah bagi seluruh umat di dunia.  
Sesungguhnya Nabi Muhammad merupakan satu anugerah dan kurniaan Allah SWT kepada umat manusia untuk menunjukkan jalan yang lurus dan benar. Baginda bukan sahaja diangkat sebagai seorang rasul tetapi juga sebagai khalifah, yang mengetuai angkatan tentera Islam, membawa perubahan kepada umat manusia, mengajarkan tentang erti persaudaraan, akhlak dan erti kehidupan yang segalanya hanya kerana Allah SWT. Nabi Muhammad dilahirkan di Makkah, Arab Saudi dan kembali ke rahmatullah di Madinah. Walaupun diketahui bahawa Muhammad merupakan Rasul dan Nabi terakhir bagi umat manusia dan seluruh alam oleh orang Islam, tetapi orang-orang Yahudi dan Nasrani enggan mengiktiraf Muhammad sebagai Nabi dan Rasul. Nabi Muhammad merupakan pelengkap ajaran Islam setelah Nabi Musa dan Nabi Isa.Beliau juga digelar Al Amin (Bahasa Arab الأمين) yang bermaksud 'yang terpuji'.

 

Pesanan terakhir Rasulullah SAW (Isi khutbah terakhir Rasulullah SAW)

 

Ketika Rasulullah mengerjakan ibadah haji yang terakhir, maka pada 9 Zulhijjah tahun 10 hijrah di Lembah Uranah, Bukit Arafah, baginda menyampaikan khutbah terakhirnya di hadapan kaum Muslimin, di antara isi dari khutbah terakhir Rasulullah itu ialah:

"Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu, dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.
"Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. 
Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi. Ingatlah bahawa sesungguhya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu. 
Allah telah mengharamkan riba, oleh itu, segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.
"Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara-perkara kecil.
"Wahai manusia sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu, mereka juga mempunyai hak ke atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu, maka mereka juga berhak diberikan makan dan pakaian, dalam suasana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.
"Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah solat lima waktu, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah ibadah haji sekiranya kamu mampu. 
Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal soleh.
"Ingatlah, bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu, awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.
"Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. 
Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Qur'an dan Sunnahku.
"Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalah-Mu kepada hamba-hamba-Mu."............dipetik dari ms.wikipedia.org. ( terima kasih )
Semoga kita semua sentiasa mengikuti segala sunnah-sunnah dan amalan-amalan Nabi. Mengingati senantiasa dengan berselawat untuk Nabi kita dan menyayanginya sepanjang masa dengan mengikuti ajaran2nya dan menjauhi segala larangannya...Amin..