Pages

Thursday, August 18, 2011

Puteri Mandi


         Assalamualaikum dan selamat malam, malam ni Fie nak kongsikan resepi kuih Puteri Mandi.....kuih ni berasal dari Pantai Timur...tak tahu le kenapa diberi nama kuih Puteri Mandi ni...agaknya sebab berendam dalam air kot...kuih ni orang tua2 suka makan sebab isinya lembik2 dan berasaskan tepung pulut...setahu Fie kalau suka makan pulut, pipi jadi gebu dan putih macam orang keturunan Siam, sebabnya mereka suka makan pulut...contoh pulut pagi, pulut durian, pulut mangga dan bermacam2 lagi masakan Siam yang berasaskan pulut.
         Malam ni Fie nak kongsikan resepi kuih Puteri Mandi ni...resepi ni adalah dari mama Fie sendiri...di sini Fie coretkan untuk ingatan sendiri juga...bila dah lama tak buat kuih-muih ni..kadang2 ingat2 lupa....pada Mama lah rujukan Fie...hello Mamaku sayang  macam mane ya nak buat kuih ni...mama pun cakap le....he he anak bertuah ni lupa pulak, kan dulu pernah buat...iya lah bila dah banyak2 benda nak fikir kadang2 lupa....
dulu masa kecil2 Fie ada juga tolong mama buat kuih untuk dijual....kuih raya pun pernah buat...tak pernah beli pun...tapi sekarang nak buat tak sempat...main tunjuk2 je kat kedai...Harapan dan doa Fie moga mama n bapa sihat menjalani ibadah puasa. Tinggal seminggu lagi untuk balik kampung, seronoknya...tak sabar rasanya nak balik peluk mama dan bapa...banyak  cakap le pula.

      Antara bahan2nya:

      Tepung Pulut
  • 3 cawan tepung pulut
  • Sedikit air untuk jadikan doh
  • pewarna kuning dan hijau

Cara membuatnya:

  1. Ambil tepung pulut dan masukkan sedikit demi sedikit air, uli sampai jadi doh dan tidak melekat di tangan.
  2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan masukkan pewarna kuning dan hijau. Uli lagi sampai jadi doh yang cantik. Kalau perlu letak sedikit air.
  3. Kemudian bentukkan doh sebesar guli & tekan ditengahnya supaya menjadi leper sedikit.
  4. Panaskan air di dalam periuk. Apabila air sudah mendidih, masukkan doh yang telah siap dibentuk tadi.
  5. Apabila doh tadi sudah terapung, kemudian  angkat  dan masukkan ke dalam mangkuk yang berisi air. 
 
Kuih Puteri yang telah siap direbuskan, ini di masukkan ke dalam air seketika agar tidak melekat antara satu sama lain.


     Untuk kuahnya:
  • 2 senduk gula ( Fie letak 1 senduk kecil je gula)
  • Sedikit air untuk kuah
  • Daun pandan 2 helai
  • secubit garam
  • 1/2 biji kelapa mesin putih @ kelapa yang isinya muda diparut lagi sedap
  • sedikit gula Melaka @ nisan.(jika ingin kuahnya warna sedikit coklat )
Cara membuat :
  1. Ambil periuk yang lain, kemudian panaskan air, masukkan gula, secubit garam, daun pandan dan kelapa mesin yang putih. Masakkan kuah sampai mendidih.
  2. Apabila sudah mendidih, masukkan kesemua puteri mandi tadi selepas ditapis air rendamannya dan kacau biar sebati.Biarkan seketika sehingga mendidih.
  3. Angkat dan boleh dihidangkan.
  4. Lagi sedap dimakan, jika dimasukkan ke dalam peti ais dahulu...bila dah sejuk baru di makan.
  5. Selamat mencuba.











2 comments:

  1. pernah ambil resepi ni tapi tak pernah buat.. makan pun tak pernah lagi..

    ReplyDelete
  2. to Hanis..
    thanks ziarah sini...nanti cuba ya Hanis..

    ReplyDelete